Nationale Parken en de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid

 Het Doldersummerveld

Wandelen in Drenthe

“Ik bid niet veur brune bonen”, is de bekende uitroep van Bartje Bartels als zijn moeder bruine bonen opschept en vader oproept tot gebed. Bartje is in 1935 de hoofdpersoon in de boeken van Anne de Vries. Hij groeit op in een arm Drents landarbeidersgezin en schikt zich steeds minder naar zijn lot. Drenthe is het ‘pauperparadijs’ inmiddels ruimschoots ontstegen. Vanaf de jaren ‘70 kwamen er steeds meer mensen uit het Westen van ons land om in deze provincie veel rustiger te wonen en te werken én te genieten van de prachtige natuur.

In Havelte, Diever, Ruinen, Dwingeloo ervaar je van de rust, ruimte en gevarieerde natuur. Geniet van een aantal afwisselende wandelingen door het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, het Holtingerveld en de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid rondom Fredriksoord en Wilhelminaoord.

De locatie en accommodatie

Tijdens deze wandel 4 – daagse verblijf je in het sfeervolle, gastvrije en prachtig landelijk gelegen Landhotel De Borken in Dwingeloo. Je hoort de stilte van de omgeving. Er zijn 42 kamers, met op de begane grond een deur naar buiten. Het hotel beschikt over een uitstekende keuken, een mooi zwembad met sauna en whirlpool. Er is een prachtig buitenterras. Ook is er fietsverhuur. Je komt op deze 4-daagse bijna tijd te kort om overal van te genieten.

 

Dagprogramma Drenthe

Het programma dat wij aanbieden duurt 4 dagen. Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht gebruik te maken van de programma onderdelen. Niks moet, alles mag. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen rondom Dwingeloo. Vooral doen als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, compleet verzorgd met overnachtingen en maaltijden. Verlenging op de heen- of terugweg voor nog een wandeling door de Weerribben op 30 km afstand? Ook dat kan geregeld worden.

Dag 1: 17 km

’s Ochtends kun je (de bagage) rond 10.00 uur inchecken. Na een kop koffie of thee vertrek je rond 11 uur voor een rondwandeling door het Drents-Friese Wold. Neem hiervoor je eigen lunch mee. Deze eerste wandeldag, voornamelijk door het bos, wordt vooral gekenmerkt door stilte. Geen wonder dat je een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog tegenkomt. Het Dieverzand en de zuidkant van het Doldersummerveld zijn andere hoogtepunten van deze wandeling. Je bent deze eerste dag op tijd weer terug om nog een drankje in het gezellige centrum van Diever te drinken. Om 19.00 uur wordt het diner geserveerd.

Dag 2: 20 km

Na het ontbijt vertrek je naar Havelte voor een rondwandeling. Deze wandelroute over heide, door het bos, langs akkers en water met een meeuwenkolonie, zit vol met cultuurhistorie. Onderweg kom je langs plekken die herinneren aan Tweede Wereldoorlog: een werkkamp, delen van een opgegraven goederenspoorlijntje voor het transport van zand, bomkraters en een start- en landingsbaan voor vliegtuigen. Het zand werd gebruikt om het vliegveld te egaliseren. De afgegraven grond levert nu bijzondere planten op, met ‘s zomers bijvoorbeeld allerlei orchideeën. In dit gebied ligt een groot aantal grafheuvels uit de Trechterbekercultuur in Noord-Europa van 4.350 tot 2.700 v.Chr. Trechterbekercultuur is een verzamelnaam voor een groot aantal verwante gemeenschappen in het neolithicum of nieuwe steentijd.

Dag 3: 17 km

Je maakt vandaag een door stilte gekenmerkte ‘culturele’ wandeling rond Frederiksoord en Wilhelminaoord. Begin 1800 werden deze plaatsen bestemd als twee (van de zeven) koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Veenhuizen werd bekend als het zogenaamde ‘Pauperparadijs’. De nederzettingen waren bedoeld als nieuwe landbouwkolonie, maar snel na de oprichting opgeheven en bebost. Bijzonder zijn de vele getuigen in het veld, zoals koloniehuisjes, een koloniekerk en -school en de kolonievaarten. Fredriksoord heeft een klein museum, waar je – voor de liefhebbers – eerst een bezoekje brengt. Ook is er volop horeca. De wandeling loopt vervolgens door het bos, langs de diverse koloniehuisjes en -akkers naar Wilhelminaoord, je vervolgt de route over het glooiende ‘Landgoed Heerlijkheid De Eese’ en langs een vochtig heidereservaat. Via een ‘open lucht museum’ en de begraafplaats uit de kolonietijd keer je via de Schietbaan uit de 19e eeuw terug in Frederiksoord.

Dag 4: 20 km

Vandaag ga je naar Ruinen, waar de rondwandeling start, met veel prachtige vergezichten over het Dwingelderveld. Dit Nationale Park is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je vindt hier zeldzame dieren en planten. Je kunt er genieten van een onvervuilde horizon, waarmee de vergelijking met de Afrikaanse savanne zich opdringt. Tevens is de radiotelescoop van Dwingeloo bijzonder, die hier in 1956 is geplaatst. Met 25 meter was dit de grootste ter wereld, waarmee onze Melkweg gedetailleerd in kaart is gebracht. Je kunt bijvoorbeeld bij dit prachtige uitzichtpunt lunchen. Tegen het einde van onze wandeling kom je langs het Theehuis de Anserdennen, waar je de mogelijkheid hebt iets te drinken voor je de wandeling en het arrangement beëindigt.